Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν τη νύχτα ότι κατέλαβαν την Κανταχάρ, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν, εξέλιξη που σημαίνει ότι δεν απομένουν πλέον υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων παρά μόνο η πρωτεύουσα Καμπούλ και μερικές ακόμη περιοχές.
«Η Κανταχάρ καταλήφθηκε εξ ολοκλήρου. Οι μουτζαχεντίν έφτασαν στην Πλατεία των Μαρτύρων», στο κέντρο της πόλης, ανέφερε εκπρόσωπος των Ταλιμπάν μέσω Twitter. Κάτοικος επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι κυβερνητικές δυνάμεις αποσύρθηκαν.
Σε λιγότερο από μία εβδομάδα, οι φονταμενταλιστές ισλαμιστές κατέλαβαν τις πρωτεύουσες πάνω από το ένα τέταρτο των επαρχιών της χώρας, προχωρώντας με απρόσμενα γρήγορους ρυθμούς, ενώ οι αφγανικές δυνάμεις διαμηνύουν ότι μάχονται για να ανακτήσουν τον έλεγχο ορισμένων πόλεων.
Δεκάδες χιλιάδες απελπισμένοι πολίτες εκτοπίστηκαν και μετά βίας υπάρχει βοήθεια για τους βασικούς πόρους με αποτέλεσμα πόρων με αποτέλεσμα να έχει δημιουργεί οξεία ανθρωπιστική κρίση. Στο μεταξύ οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπολύουν αεροπορικές επιδρομές εναντίον των Ταλιμπάν σε ορισμένες περιοχές της χώρας.
Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Παρασκευή και την πόλη Πουλ- ι- Αλάμ, πρωτεύουσα της κεντρικής επαρχίας Λόγκαρ στο Αφγανιστάν, η οποία βρίσκεται περίπου 80 χιλιόμετρα από την Καμπούλ. Οι αντάρτες κρατούν αιχμαλώτους τον κυβερνήτη και τον επικεφαλής της υπηρεσίας Πληροφοριών της πόλης, αφού κατέλαβαν πολλά κυβερνητικά κτίρια, σύμφωνα με το μέλος του τοπικού συμβουλίου Χασιμπουλάχ Στανακζάι και τον Χούμα Χαμάντι βουλευτή της επαρχίας Λόγκαρ.
Η επαρχία αυτή έχει περίπου 120.000 κατοίκους, ενώ απέχει περίπου 90 λεπτά με το αυτοκίνητο από την Καμπούλ. Η Πουλ-ι- Αλάμ είναι η 16η πρωτεύουσα επαρχίας που θέτουν υπό τον έλεγχό τους οι Ταλιμπάν μέσα σε διάστημα οκτώ ημερών.
Στέλνουν στρατιώτες για την απομάκρυνση διπλωματών
Οι Αμερικανοί υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν, διαβεβαίωσαν χθες τον πρόεδρο του Αφγανιστάν, Άσραφ Γάνι, ότι η Ουάσινγκτον «παραμένει δεσμευμένη στην ασφάλεια και τη σταθερότητα» της εμπόλεμης χώρας και στη «διατήρηση σθεναρής σχέσης με την κυβέρνησή του στα πεδία της διπλωματίας».
Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι υπουργοί εξήγησαν ότι η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει στρατιώτες για να απομακρύνει το μεγαλύτερο μέρος του διπλωματικού προσωπικού της από την Καμπούλ λόγω της «εξελισσόμενης κατάστασης ασφαλείας» και ότι θα επιταχυνθούν οι πτήσεις με τις οποίες μεταφέρονται εκτός της χώρας Αφγανοί που βοήθησαν τις ΗΠΑ, στους οποίους θα χορηγηθούν ειδικές βίζες.
Παράλληλα, ο Μπλίνκεν συζήτησε με τους ομολόγους του της Γερμανίας, Χάικο Μάας, και του Καναδά, Μαρκ Γκαρνό, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ για την «ταχέως εξελισσόμενη» κατάσταση στο Αφγανιστάν και το σχέδιο της χώρας του να αποσύρει το μεγαλύτερο μέρος του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού από την Καμπούλ.
Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ συζητούν τον συντονισμό της μείωσης του προσωπικού των δυτικών πρεσβειών στην Καμπούλ
Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ συναντώνται σήμερα προκειμένου να συζητήσουν τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στο Αφγανιστάν και να συντονίσουν τα εθνικά μέτρα για τη μείωση του προσωπικού των πρεσβειών στην Καμπούλ, δήλωσε πηγή ασφαλείας την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Η δυτική συμμαχία τελείωσε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν έπειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες και απέσυρε το μεγαλύτερο μέρος των στρατευμάτων της από τη χώρα, όμως εξακολουθεί να είναι ένα φόρουμ συντονισμού των εθνικών μέτρων εκεί.
Αποκρινόμενο στη προέλαση των Ταλιμπάν, το Πεντάγωνο δήλωσε χθες, Πέμπτη, πως θα στείλει περίπου 3.000 επιπλέον στρατιώτες στο Αφγανιστάν εντός 48 ωρών προκειμένου να συνδράμουν στην εκκένωση του προσωπικού της πρεσβείας των ΗΠΑ.
Το Παρίσι καλεί εκ νέου τους πολίτες του να φύγουν από το Αφγανιστάν – Η Φινλανδία απομακρύνει εργαζόμενούς της
Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε σήμερα την έκκλησή του οι Γάλλοι πολίτες να φύγουν από το Αφγανιστάν όσο το δυνατόν συντομότερα.
«Δεδομένης της επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας, καλούμε εκ νέου τους Γάλλους πολίτες να φύγουν από τη χώρα όσο το δυνατόν συντομότερα», αναφέρεται σε μια ανακοίνωση, που εκδόθηκε ως απάντηση σε μια γραπτή ερώτηση σχετικά με το αν η Γαλλία σχεδιάζει να προχωρήσει στην εκκένωση της πρεσβείας της και την απομάκρυνση των υπηκόων της από τη χώρα.
Από την πλευρά της, η Φινλανδία θα διατηρήσει ανοικτή την αποστολή της στο Αφγανιστάν, όμως αποφάσισε να υποδεχθεί «έως 130 Αφγανούς που εργάζονταν για τη Φινλανδία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, όπως και τις οικογένειές τους», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χαάβιστο.
Δανία και Νορβηγία κλείνουν τις πρεσβείες τους
Η Δανία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν σήμερα πως κλείνουν προσωρινά τις πρεσβείες τους στην Καμπούλ, λόγω της κατάστασης ασφαλείας που ολοένα και επιδεινώνεται στο Αφγανιστάν και απομακρύνουν το προσωπικό τους.
«Αποφασίσαμε να κλείσουμε προσωρινά την πρεσβεία μας στην Καμπούλ», είπε σε δημοσιογράφους ο Δανός υπουργός Εξωτερικών Γιέπε Κόφοντ, προσθέτοντας πως η επιχείρηση εκκένωσης θα διεξαχθεί υπό στενό συντονισμό με τη Νορβηγία, με την οποία μοιράζονται ένα κτιριακό συγκρότημα.
Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Ίνε Σορέιντε δήλωσε ότι η χώρα της θα κλείσει επίσης την πρεσβεία της και θα απομακρύνει τους Νορβηγούς διπλωμάτες, τους ντόπιους εργαζομένους της και τους στενούς συγγενείς τους.
Βρετανία: Ο Τζόνσον συγκαλεί εκτάκτως την κυβερνητική επιτροπή διαχείρισης κρίσεων με αντικείμενο το Αφγανιστάν
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον κάλεσε σήμερα σε μια έκτακτη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής διαχείρισης κρίσεων, με αντικείμενο την κατάσταση στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Ντάουνινγκ Στριτ.
Η συνεδρίαση αυτή λαμβάνει χώρα την ώρα που οι Ταλιμπάν συνεχίζουν την επέλασή τους και μία ημέρα αφότου το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι θα στείλει προσεχώς περίπου 600 στρατιωτικούς προκειμένου να απομακρύνουν τους Βρετανούς υπηκόους από το Αφγανιστάν.
Ο εκπρόσωπος τύπου δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες, όμως νωρίτερα ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας δήλωσε ότι η Βρετανία πιθανόν να επέστρεφε στο Αφγανιστάν, εάν η χώρα αυτή άρχιζε να φιλοξενεί την Αλ Κάιντα με τρόπο απειλητικό προς τη Δύση.
«Ο πρωθυπουργός συγκαλεί την επιτροπή COBR σήμερα προκειμένου να συζητηθεί η υφιστάμενη κατάσταση στο Αφγανιστάν», είπε ο εκπρόσωπος.
Σε επιφυλακή και οι Ολανδικές αρχές
Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι ίσως χρειαστεί να κλείσει την πρεσβεία της στην Καμπούλ και ότι καταβάλλει προσπάθειες να φέρει πίσω κάποιους από τους Αφγανούς που είναι μέλη του προσωπικού της. Η υπουργός Εξωτερικών Ζίγκριντ Κάαγκ δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Χάγη ότι η Ολλανδία σκοπεύει να κρατήσει ανοικτή την πρεσβεία όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά αυτό μπορεί να αποδειχθεί ανέφικτο.
Εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μείωση του αριθμού των εργαζομένων της πρεσβείας, αλλά δεν διευκρίνισε πόσοι Ολλανδοί υπάλληλοι παραμένουν εκεί, επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλειά τους.
Την περασμένη εβδομάδα, το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους Ολλανδούς πολίτες που παρέμεναν στο Αφγανιστάν να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα και προειδοποίησε ότι η πρεσβεία δεν θα είναι σε θέση να τους προσφέρει βοήθεια ή να τους απομακρύνει από εκεί.
Η Αρμοστεία του ΟΗΕ ζήτησε από τις γειτονικές χώρες να διατηρήσουν τα σύνορά τους ανοικτά
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ζήτησε από τις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν να διατηρήσουν τα σύνορά τους ανοικτά, καθώς οι Ταλιμπάν προελαύνουν και ολοένα και περισσότεροι άμαχοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
«Αν δεν είναι σε θέση να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο, αμέτρητες ζωές αμάχων ενδέχεται να κινδυνεύσουν. Η UNHCR είναι έτοιμη να βοηθήσει τις εθνικές αρχές να ενισχύσουν την ανθρωπιστική απάντηση, εφόσον χρειάζεται», δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ.
Εξάλλου το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) εκτίμησε ότι οι ελλείψεις τροφίμων στο Αφγανιστάν είναι «αρκετά σοβαρές» και επιδεινώνονται, όπως σημείωσε εκπρόσωπός του, τονίζοντας ότι η κατάσταση έχει όλα τα χαρακτηριστική μιας ανθρωπιστικής καταστροφής.
Στο μεταξύ έγινε γνωστό ότι οι Ταλιμπάν κρατούν αιχμάλωτο τον βετεράνο διοικητή πολιτοφυλακής Μοχάμαντ Ισμαήλ Χαν, αφού κατέλαβαν σήμερα την πόλη Χεράτ στο δυτικό Αφγανιστάν.
Ο Χαν, που ηγείται μιας πολιτοφυλακής που τις τελευταίες εβδομάδες μάχεται εναντίον των Ταλιμπάν, παραδόθηκε στους αντάρτες μαζί με τον κυβερνήτη της επαρχίας και αξιωματούχους ασφαλείας, δήλωσε ο Γούλαμ Χαμπίμπ Χασίμι, μέλος του περιφερειακού συμβουλίου.
«Οι Ταλιμπάν δεσμεύθηκαν ότι δεν θα απειλήσουν και δεν θα βλάψουν τους κυβερνητικούς αξιωματούχους που παραδόθηκαν», εξήγησε.
Ο Χαν είναι ένας από τους πιο γνωστούς πολέμαρχους του Αφγανιστάν. Γνωστός ως το «λιοντάρι της Χεράτ», πολέμησε εναντίον των Σοβιετικών στα χρόνια του 1980 και ήταν βασικό μέλος της Βόρειας Συμμαχία, οι δυνάμεις της οποίας ανέτρεψαν τους Ταλιμπάν το 2001 με τη στήριξη των ΗΠΑ.
Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ επιβεβαίωσε ότι ο Χαν κρατείται.
Ύπατη Αρμοστεία: Οι γυναίκες και τα παιδιά που έχουν εκτοπιστεί πληρώνουν το πιο βαρύ τίμημα των συγκρούσεων
«Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την ανθρωπιστική κρίση που εξελίσσεται στο Αφγανιστάν. Καθώς εντείνονται οι γενικευμένες συρράξεις, τα Ηνωμένα Έθνη στο Αφγανιστάν συνεχίζουν να απευθύνουν έκκληση για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και για διακανονισμό της σύγκρουσης προς το συμφέρον του αφγανικού λαού.
Οι επιπτώσεις των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών στον άμαχο πληθυσμό είναι τεράστιες. Η Αποστολή Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν (UNAMA) προειδοποιεί ότι εάν δεν υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση της βίας, το Αφγανιστάν πρόκειται να δει τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων μεταξύ αμάχων που έχει σημειωθεί ποτέ σε μία μόνο χρονιά, από τότε που άρχισε να διατηρεί αρχεία ο ΟΗΕ.
Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις της σύρραξης στις γυναίκες και τα κορίτσια. Το 80% περίπου από τους σχεδόν 250.000 Αφγανούς που έχουν αναγκαστεί να τραπούν σε φυγή από τα τέλη Μαΐου είναι γυναίκες και παιδιά.
Περίπου 400.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από την αρχή του έτους, μαζί με άλλα 2,9 εκατομμύρια Αφγανούς που παραμένουν εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας.
Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί τη διεθνή κοινότητα να αυξήσει άμεσα τη στήριξή της στην ανταπόκριση απέναντι στην τελευταία αυτή κρίση εκτοπισμού στο Αφγανιστάν.
Στο πλαίσιο της γενικευμένης ανασφάλειας σε πολλές περιοχές του Αφγανιστάν, είναι όλο και πιο ξεκάθαρο ότι οι Αφγανοί που βρίσκονται εκτός της χώρας τους μπορεί να χρήζουν διεθνούς προστασίας. Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί όλα τα κράτη να διασφαλίσουν ότι αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούν να αναζητήσουν ασφάλεια, ανεξαρτήτως του τωρινού νομικού τους καθεστώτος» τόνισε μεταξύ άλλωσε σε δηλώσεις της η Shabia Mantoo, εκπρόσωπος τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Συνεχίζεται η κατάρρευση της αμερικανικής αυτοκρατορίας, αρχής γενομένης από το Βιετνάμ. Σήμερα στην Ασία στο μέτωπο του Αφγανιστάν επέρχεται η δεύτερη πανωλεθρία των παγκόσμιων δολοφόνων (ΗΠΑ) και πολύ γρήγορα θα επέλθει η ολική κατάρρευση και από άλλα σημεία του πλανήτη και ιδιαιτέρως της Μέσης Ανατολής! Το δυστύχημα είναι πως στο Αφγανιστάν τους κατατροπώνουν οι Ταλιμπάν (= τα δικά τους τερατουργήματα που τους ξεπέρασαν) και που δεν ξέρω πόσο πιο βάρβαροι απ’ τη συμμορία των Νατοϊκών είναι! Η “διαβολική καλοσύνη” του Τραμπ και η “δημοκρατική σατανικότητα” του Μπάιντεν μαζεύουν τα κατουρημένα τους (μαζί με τους συμμάχους τους) και οπού φύγει φύγει μετά από τις σφαλιάρες που φάγανε σαν την περήφανη αλεπού με τα “ξινά σταφύλια”!
ΥΤ.Γ. Δε μπορώ να πω πως χαίρομαι για τις νίκες των Ταλιμπάν. Όχι δε χαίρομαι! Χαίρομαι όμως για τις ήττες και το πετσόκομμα των Νατοϊκών καθαρμάτων κι αναρωτιέμαι: εμείς πότε θα μπορέσουμε να “ξεκοπρίσουμε” απ’ αυτούς, που τους έχουμε ξεπουλήσει τη χώρα “μπιρ παρά”; Speremus…